Škola Plivanja

Od četvrte godine na dalje.

Dojenčad i djecu učimo po trostupanjskom programu plivanja koja vodi do pravilne tehnike plivanja. Do rezultata smo došli s posebnim plivačkim rekvizitima tzv. "swimtrainer-ima“. Tri obruča zajednički predstavljaju sistem učenja plivanja pri kojem se primjereno djetetovom uzrastu i njegovom napredovanju u plivanju smanjuje uzgon u obručima.

Škola plivanja
Swimtrainer (FREDOV OBRUČ ZA PLIVANJE) je poseban obruč za plivanje koji je u zadnjem djelu otvoren, a u unutrašnjosti obruča ima trbušasti dio na kojem dijete leži, zakopčano je sigurnosnim pojasevima tako da dijete nikako ne može skliznuti iz obruča. Dijete je u optimalnom trbušnom položaju. Fredov obruč za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje, svaki sigurnosni pojas i trbušni dio se također mogu napuhati. U uporabi su tri veličine Fredovih obruča za plivanje : crveni, narančasti i žuti.
Crveni Fredov obruč: je među svim obručima najveći te ima najveću stabilnost i uzgon. Zbog toga daje zadovoljavajuću potporu koju dijete treba pri navikavanju na vodu i pri učenju pravilnog gibanja nogu. Donekle smanjen prostor za gibanje ruku na tom stupnju plivanja je namijenjen da bi se dijete najprije usredotočilo na gibanje nogu.

U tom prvom razdoblju gibanje rukama ima drugorazredno značenje. U vodi moramo biti u visini djeteta kako bi bili u njegovom vidnom polju i na taj način povezani s njim. Od početka podupiremo dijete tako da s jednom rukom povučemo obruč s donje strane prema sebi. Gibanje mora biti ritmično i slijediti brzinu djetetovog gibanja. Kada je gibanje nogu pravilno automatizirano, kad dijete nekoliko metra samostalno pliva do nekog cilja i može promijeniti smjer tada možemo preći na narančasti obruč. S narančastim obručem nastavljamo učenje koordinacije ruku i nogu. Taj prijelaz bi trebao biti oko treće godine starosti. Crveni obruč je idealan kao rekvizit za plivanje djece od trećeg mjeseca do četvrte godine starosti. Uz pomoć njega se dijete nauči „žabice“, gibanje s nogama (početnici).
Narančasti Fredov obruč: je srednje veličine s manjim uzgonom i manjom stabilnošću. Na taj način je omogućena veća sloboda gibanja. Omogućuje automatizaciju gibanja nogu i koordinaciju s gibanjem ruku. Pri tome moramo paziti na jednakomjerno gibanje s velikim gibanjima nogu i manjim gibanjima ruku. Koordinacija postepeno prelazi na stupanj automatiziranosti. Dijete prepliva više s prsnim gibanjem, mijenja smjer plivanja, okreće se te je samostalno i opušteno u vodi. Nije preporučljivo da dijete pliva na duže razdaljine. Kada dijete nauči pravilno plivati prelazimo na žuti obruč. Narančasti obruč je primjeren za djecu između 2 i 6 godine starosti zbog smanjenog uzgona. S njim se djeca nauče koordinirati gibanje ruku i nogu.


Žuti Fredov obruč: Obruč je najmanji između svih prije navedenih, s najmanjim uzgonom, stabilnošću i volumenom. Zbog toga djetetu omogućuje najveću slobodu gibanja. Na taj način dijete pliva s vlastitom snagom i tehnikom. Kada dijete može preplivati veću dužinu i sposobno je mijenjati smjer sa žutim obručem, možemo nastaviti s metodičkim postupkom. Polagano smanjujemo zapreminu zraka u vanjskom dijelu obruča. Dijete u ovakvim promijenjenim uvjetima treba plivati veće razdaljine i mijenjati smjer. Nakon toga postupno ispuštamo zrak u unutrašnjem obruču koji služi za ujednačavanje djetetovog uzgona. S ovim postupkom se dijete u potpunosti prepusti uzgonu i pliva nakon potpunog oduzimanja zraka samo s bočnim dijelovima obruča koji još uvijek sadržavaju zrak. Uloga bočnih dijelova nije noseća već psihološka. Na tom stupnju ispuštanja zraka moramo biti posebno oprezni na mirno i jednakomjerno plivanje. Kada je dijete postiglo taj stupanj znanja može se samo pobrinuti za uzgon i prestati upotrebljavati Fredov obruč. Dijete je spremno za samostalno plivanje. Žuti obruč ima najmanji uzgon i primjeren je za djecu od 4 do 8 godine starosti. Predstavlja metodički prijelaz prema samostalnom plivanju gdje je koordinacija rada udova postojana.

Naši instruktori su licencirani,i svake godine obnavljaju licence pri Fakultetu za šport u Ljubljani.
U programu se koriste igračke koje imaju certifikat europske sukladnosti.
Voda u bazenu se kontrolira nekoliko puta na dnevnoj bazi,te za kvalitetu vode jamči Zavod za javno zdravstvo, Zagreb.

Prijavnicu za program možete skinuti OVDJE I molimo da ju popunjenu donesete sa sobom pri prvom dolasku.
Uplatu programa možete izvršiti na licu mjesta ili općom uplatnicom na žiro račun kluba. Nažalost postoje i neke situacije kada ne smijete sa nama u bazen,a više o tome pročitajte OVDJE. Također da nam svima bude bolje postoje još neka pravila, a možete ih pročitati OVDJE
Pravila isprintajte, pročitajte, zapamtite i vidimo se na bazenu. :)


Sanja Bosnar