Plivanje za bebe i mališane

Od 4. mjeseca do treće godine starosti.
Izraz “plivanje beba“ nije baš pravilan, zato jer bebe još ne mogu naučiti plivati. Na tečaju izvodimo posebni oblik vježbica, koje pozitivno utječu na zdrav tjelesni, psihički, motorički i socijalni razvoj djeteta. Izvodi se isključivo uz kontaktu osobu, najčešće sa jednim od roditelja i obuhvaća djecu od četvrtog mjeseca do treće godine starosti


Plivanje je gibanje koje je drugačije od svakodnevnih fizičkih aktivnosti, kao što su: hodanje, trčanje, puzanje, penjanje… Gibanja u vodi čovjek nauči relativno brzo, a proces učenja plivačke tehnike, koja nam omogućuje da se u vodi gibamo duže vremena, je srazmjerno dug. Zato je potrebno s učenjem plivanja početi dovoljno rano, ali tek kada je djetetov organizam optimalno razvijen za savladavanje zahtjevnijih pokreta. Za usvajanje nekog motoričkog pokreta ili sklopa pokreta je potreban veliki broj ponavljanja (u iznimnim primjerima čak i do 8 000 puta). Voda zbog svojih osobitosti (oko 800 puta veća gustoća od zraka) predstavlja za ljude poseban okoliš. Zato je potrebno prilagoditi se gibanju u njoj.

Novorođenčadi i dojenčadi taj okoliš nije nepoznat, naime u maternici su bili zaštitno utopljeni u toplu tekućinu. Nakon porođaja do 6.-og mjeseca dojenčad većinom leži, postupno se počinje okretati i primjećivati predmete, zatim znaju sjediti, sa 9 mjeseci pužu, do prve godine prohodaju. Tokom šetnje samo leže ili sjede. Leach P. (1991) zaključuje da želja za samostalnim gibanjem kod dojenčadi raste iz dana u dan. Zato smo djetetu omogućili gibanje u vodi, u toplom ugodnom vodenom okolišu, gdje može opustiti sve dijelove tijela a pri tome je samostalan u trodimenzionalnom gibanju, što na suhom još dugo neće biti. S takvim načinom ranog plivanja omogućujemo djetetu da prijeđe iz faze pasivnog ležanja u fazu aktivnog gibanja.


Plivanje za bebe i malisane je trostupanjski program koji vodi do pravilne tehnike plivanja. Do rezultata smo došli s posebnim plivačkim rekvizitima tzv. "swimtrainer-ima“. Tri obruča zajednički predstavljaju sistem učenja plivanja pri kojem se primjereno djetetovom uzrastu i njegovom napredovanju u plivanju smanjuje uzgon u obručima.

Dobrodošli na aquaeduca.hr


Swimtrainer (FREDOV OBRUČ ZA PLIVANJE) je poseban obruč za plivanje koji je u zadnjem dijelu otvoren, a u unutrašnjosti obruča ima trbušasti dio na kojem dijete leži, zakopčano je sigurnosnim pojasevima tako da dijete nikako ne može skliznuti iz obruča. Dijete je u optimalnom trbušnom položaju. Fredov obruč za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje, svaki sigurnosni pojas i trbušni dio se također mogu napuhati.

Naši instruktori su licencirani,i svake godine obnavljaju licence pri Fakultetu za šport u Ljubljani.
U programu se koriste igračke koje imaju certifikat europske sukladnosti.
Voda u bazenu se kontrolira nekoliko puta na dnevnoj bazi,te za kvalitetu vode jamči Zavod za javno zdravstvo, Zagreb.

Program je mjesečan,a plivamo 1 x tjedno..

Prijavnicu za program možete skinuti OVDJE I molimo da ju popunjenu donesete sa sobom pri prvom dolasku.
Uplatu programa možete izvršiti na licu mjesta ili općom uplatnicom na žiro račun kluba. Nažalost postoje i neke situacije kada ne smijete sa nama u bazen,a više o tome pročitajte OVDJE. Također da nam svima bude bolje postoje još neka pravila, a možete ih pročitati OVDJE
Pravila isprintajte, pročitajte, zapamtite i vidimo se na bazenu. :)


Sanja Bosnar